SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

tuńczyk w

  • [...] "koosay" (kasza jaglana i bób) Posiłek 2: sześć białek jaj, dwa banany i lekko ugotowany owies Posiłek 3: ryż, pochrzyn, banan lub "eba", sos z liści kokoyam z wędzoną rybą (tuńczyk, łosoś lub sum) i awokado Posiłek 4: ryż, pochrzyn, banan, gulasz z pomidorów, dwa całe jajka na twardo i zielona fasolka Podczas treningu lubi słuchać ulubionych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23752 Data: 2018-04-17 20:39:41
  • Jakie ryby jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i makrela. Natomiast makrelę warto również spróbować świeżą, a nie tylko wędzoną. Najgorzej wypadają tutaj pod względem bogactwa minerałów i witamin dorsz, a zaraz za nim tuńczyk. Dorsz jako urozmaicenie diety jest bardzo polecaną rybą, natomiast z racji przetworzenia tuńczyka, należałoby wybierać go w postaci świeżej, a gdy brakuje nam czasu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5575 Data: 2017-10-16 09:56:23
  • [...] termostabilne i nie traci swej alergenności w czasie gotowania czy smażenia. Najczęściej uczulające gatunki: dorsz, który zawiera ponad 30 antygenów, śledź, szprot, węgorz, tuńczyk, łosoś, karp, okoń. U uczulonych na ryby może także wystąpić alergia na kawior. Niepożądane reakcje na ryby nie zawsze są skutkiem alergii na ryby. Niektóre gatunki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7027 Data: 2018-03-20 15:51:45
  • [...] Ed Corney: „Nie wiedzieliśmy za dużo o diecie. Ktoś mówił, że masło orzechowe to dobre źródło węglowodanów, więc co robiłeś? Kupowałeś masło orzechowe, inny mówił, że tuńczyk to dobre źródło białka, więc kupowałeś 6 puszek”. Z kolei Bill Grant krytykował „śmieciowe jedzenie” i twierdził, iż później ten zdobyty tłuszcz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13797 Data: 2018-09-28 10:59:41
  • [...] itd. Pozostałe, dużo rzadziej spotykane wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) omega-3 EPA i DHA dostarczają: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy diety), owoce morza. Niektóre źródła dobrych tłuszczów również zawarte w DASH to: oliwa z oliwek, awokado, orzechy, nasiona konopi, nasiona [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2726 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • [...] Tuńczyk dostarcza także pokaźną dawkę tryptofanu, który, jak już wspomniano, bierze udział w produkcji dwóch hormonów regulujących nasz sen. Pamiętaj jednak, że spożywanie tuńczyka w puszce warto ograniczyć do 1-2 dwóch porcji w tygodniu, a to ze względu na dużą zawartość rtęci i innych zanieczyszczeń. A jeśli lubisz ryby, to nie zaszkodzi, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 904 Data: 2022-11-18 07:10:35
  • [...] Antyszczepionkowcy powinni podnosić larum, w związku z zawartością rtęci w rybach. U szczytu łańcucha pokarmowego, metylortęć koncentruje się w rybach, w tym w bonito (tuńczyk pasiasty), halibucie (Hippoglossus spp.), makreli (Scomberomorus spp.), marlinie (Makaira spp.), rekinie (wszystkie gatunki), mieczniku (Xiphias gladius) i tuńczyku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5074 Data: 2019-06-24 13:20:07
  • Migrena a dieta - co jeść a czego unikać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ilości witaminy B2. Pewne ilości ryboflawiny w towarzystwie zdrowych kwasów tłuszczowych znajdziemy również w awokado. Sałatka z awokado, brązowym ryżem i lekko podsmażonym tuńczykiem, podana z dodatkiem sosu sojowego i mango zadowoli niejedno podniebienie. Podsumowanie Zdroworozsądkowe myślenie o tym, co, kiedy i ile jemy, jest ważne. Popadanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4232 Data: 2018-02-05 10:24:52
  • Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13602 Data: 2020-11-25 07:50:24
  • [...] średnio dziennie 4.6 μg (mikrograma), napoje i woda - 0.021 PPM; średnio dziennie 14.6 μg (mikrograma). RAZEM: 159 μg (mikrograma) dziennie. Uwaga: w puszkach z tuńczykiem producentów z USA stężenie ołowiu może wynosić 7.0 μg/g, z kolei w puszkach azjatyckich producentów nawet do 1400 μg/g. 1 kg pożywienia zawierający 1 μg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3053 Data: 2019-02-25 10:35:55
  • [...] powiązano z rakiem oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Mięso białe to np. kurczak, indyk, gęś, kaczka itd. Ponadto dla kulturysty cenne są ryby (ale nie np. tuńczyk) czy jajka (ale nie produkowane przemysłowo). Bardzo dobrym (i bezpiecznym) źródłem protein są białka serwatkowe (WPC, WPH, WPI) oraz białka kazeinowe. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8216 Data: 2019-10-03 08:21:28
  • [...] warzywami i owocami. Największy wpływ na zakwaszenie mają: steki i polędwica wołowa kurczak (pierś, udko itd.) sery (parmezan, brie, mozzarella) jajka granola płatki owsiane tuńczyk krewetki makrela homar ostryga łosoś sardynki migdały orzechy nerkowca orzechy brazylijskie groch włoski groszek ryż brązowy Największy wpływ na zmniejszenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4557 Data: 2021-08-14 10:25:30
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4272 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i warzywa. Największy wpływ na zakwaszenie mają: steki i polędwice wołowe, kurczak (pierś, udko itd.), sery (parmezan, brie, mozzarella), jajka, granola, płatki owsiane, tuńczyk, krewetki, makrela, homar, ostryga, łosoś, sardynki, migdały, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, groch włoski, groszek, ryż brązowy. Największy wpływ na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2806 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • [...] n-3 ALA: olej rzepakowy, olej sojowy, olej lniany, rośliny strączkowe. Wielonienasycone (PUFA) n-3 EPA / DHA: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy diety), owoce morza. „Dobre” tłuszcze (szczególnie: jedno- i wielonienasycone) zapobiegają stanom zapalnym, dostarczają niezbędnych kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3053 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • [...] PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids). Kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) mają działanie przeciwzapalne. Dobrym źródłem DHA i EPA są: łosoś, tuńczyk, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela. Niestety, niektóre gatunki ryb, np. tuńczyk, są ponadto znakomitym źródłem rtęci i metylortęci, więc ciężko je [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6394 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • [...] (PUFA) n-3 ALA: olej rzepakowy, olej sojowy, olej lniany, rośliny strączkowe. Wielonienasycony (PUFA) n-3 EPA / DHA: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy diety), owoce morza. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids). Kwas eikozapentaenowy (EPA) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7216 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9566 Data: 2019-08-08 11:23:03
  • Mikrocykl dopingowy: dieta na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2708 Data: 2019-04-10 11:41:52
  • Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3044 Data: 2019-04-23 09:32:24