[...] "koosay" (kasza jaglana i bób) Posiłek 2: sześć białek jaj, dwa banany i lekko ugotowany owies Posiłek 3: ryż, pochrzyn, banan lub "eba", sos z liści kokoyam z wędzoną rybą (tuńczyk, łosoś lub sum) i awokado Posiłek 4: ryż, pochrzyn, banan, gulasz z pomidorów, dwa całe jajka na twardo i zielona fasolka Podczas treningu lubi słuchać ulubionych [...]
[...] i makrela. Natomiast makrelę warto również spróbować świeżą, a nie tylko wędzoną. Najgorzej wypadają tutaj pod względem bogactwa minerałów i witamin dorsz, a zaraz za nim tuńczyk. Dorsz jako urozmaicenie diety jest bardzo polecaną rybą, natomiast z racji przetworzenia tuńczyka, należałoby wybierać go w postaci świeżej, a gdy brakuje nam czasu, [...]
[...] termostabilne i nie traci swej alergenności w czasie gotowania czy smażenia. Najczęściej uczulające gatunki: dorsz, który zawiera ponad 30 antygenów, śledź, szprot, węgorz, tuńczyk, łosoś, karp, okoń. U uczulonych na ryby może także wystąpić alergia na kawior. Niepożądane reakcje na ryby nie zawsze są skutkiem alergii na ryby. Niektóre gatunki [...]
[...] Ed Corney: „Nie wiedzieliśmy za dużo o diecie. Ktoś mówił, że masło orzechowe to dobre źródło węglowodanów, więc co robiłeś? Kupowałeś masło orzechowe, inny mówił, że tuńczyk to dobre źródło białka, więc kupowałeś 6 puszek”. Z kolei Bill Grant krytykował „śmieciowe jedzenie” i twierdził, iż później ten zdobyty tłuszcz [...]
[...] itd. Pozostałe, dużo rzadziej spotykane wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) omega-3 EPA i DHA dostarczają: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy diety), owoce morza. Niektóre źródła dobrych tłuszczów również zawarte w DASH to: oliwa z oliwek, awokado, orzechy, nasiona konopi, nasiona [...]
[...] Tuńczyk dostarcza także pokaźną dawkę tryptofanu, który, jak już wspomniano, bierze udział w produkcji dwóch hormonów regulujących nasz sen. Pamiętaj jednak, że spożywanie tuńczyka w puszce warto ograniczyć do 1-2 dwóch porcji w tygodniu, a to ze względu na dużą zawartość rtęci i innych zanieczyszczeń. A jeśli lubisz ryby, to nie zaszkodzi, [...]
[...] Antyszczepionkowcy powinni podnosić larum, w związku z zawartością rtęci w rybach. U szczytu łańcucha pokarmowego, metylortęć koncentruje się w rybach, w tym w bonito (tuńczyk pasiasty), halibucie (Hippoglossus spp.), makreli (Scomberomorus spp.), marlinie (Makaira spp.), rekinie (wszystkie gatunki), mieczniku (Xiphias gladius) i tuńczyku [...]
[...] ilości witaminy B2. Pewne ilości ryboflawiny w towarzystwie zdrowych kwasów tłuszczowych znajdziemy również w awokado. Sałatka z awokado, brązowym ryżem i lekko podsmażonym tuńczykiem, podana z dodatkiem sosu sojowego i mango zadowoli niejedno podniebienie. Podsumowanie Zdroworozsądkowe myślenie o tym, co, kiedy i ile jemy, jest ważne. Popadanie [...]
Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]
[...] średnio dziennie 4.6 μg (mikrograma), napoje i woda - 0.021 PPM; średnio dziennie 14.6 μg (mikrograma). RAZEM: 159 μg (mikrograma) dziennie. Uwaga: w puszkach z tuńczykiem producentów z USA stężenie ołowiu może wynosić 7.0 μg/g, z kolei w puszkach azjatyckich producentów nawet do 1400 μg/g. 1 kg pożywienia zawierający 1 μg [...]
[...] powiązano z rakiem oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Mięso białe to np. kurczak, indyk, gęś, kaczka itd. Ponadto dla kulturysty cenne są ryby (ale nie np. tuńczyk) czy jajka (ale nie produkowane przemysłowo). Bardzo dobrym (i bezpiecznym) źródłem protein są białka serwatkowe (WPC, WPH, WPI) oraz białka kazeinowe. Podsumowanie [...]
[...] warzywami i owocami. Największy wpływ na zakwaszenie mają: steki i polędwica wołowa kurczak (pierś, udko itd.) sery (parmezan, brie, mozzarella) jajka granola płatki owsiane tuńczyk krewetki makrela homar ostryga łosoś sardynki migdały orzechy nerkowca orzechy brazylijskie groch włoski groszek ryż brązowy Największy wpływ na zmniejszenie [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
[...] PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids). Kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) mają działanie przeciwzapalne. Dobrym źródłem DHA i EPA są: łosoś, tuńczyk, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela. Niestety, niektóre gatunki ryb, np. tuńczyk, są ponadto znakomitym źródłem rtęci i metylortęci, więc ciężko je [...]
W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]